03027-maris-opbuuren-buiten-buurtje

Eerste ideeën Betondak komen binnen

9 augustus 2016 | Betondak idee

Huizen voor jongeren. Vrije kavels. Overdekt kamperen. Feestlocatie. Laadstation voor e-cars. Natuur en parkvilla’s aan het water (zie foto). De ideeën voor Betondak komen los.

Eigenaar Van Nieuwpoort Groep vroeg bij de uitnodiging enkele dorpelingen naar de toekomst van Betondak. Overbuurman Jan Krol ziet een laan met bomen voor zich vanaf de ingang. Voor hem gaat de plek een verbinding vormen tussen Arkel en Hoogblokland. Lieneke de Stigter van Stichting Arkel 1000 wordt blij van de ongekende mogelijkheden van de fabriekshallen. Karin Schreuder heeft daar al verschillende ideeën voor. Haar meest originele idee is een parkeer- en laadstation voor elektrische en zelfrijdende auto’s die naar huisadressen komen rijden om inwoners naar winkels, werk of familie te brengen. Daarnaast noteerde ze in haar kringen iets voor hardlopers, een hondenspeelplaats, een natuurspeeltuin en een overdekt kampeerterrein. Een loods voor feesten en wedstrijden lijkt haar ook wel wat.

Goed voor de dorpen

Behoud van het erfgoed wordt belangrijk gevonden. “Jarenlang is dit voor Arkel een zeer belangrijke plek geweest waar veel mensen hebben gewerkt,” zegt Pim van der Vorst. “Nu staat het eigenlijk al 10 jaar leeg en is alles aan het verpauperen. Het is in potentie een van de mooiste plekken van Arkel met wonen, werken en plezier maken aan het water. Dit terrein in combinatie met het water maakt het een unieke en gewilde plaats om te wonen te werken en te recreëren.”

De nieuwe locatie zal een extra boost geven aan de lokale middenstand, sportverenigingen en zorgen voor  inkomsten voor de gemeente, verwacht ondernemer Edwin Aerts. Pim van de Vorst, actief in sportvereniging ASV, vindt dat een nieuwe locatie voor wonen, werken en recreatie voor een veel betere balans zorgt tussen de dorpshelften aan de twee kanten van het kanaal. De uitbreiding zal ook weer positieve uitwerkingen kunnen hebben voor de Arkelse sportverenigingen, verwacht Humphrey Prins.

Woningen en kavels

“Voor beide dorpen biedt het kansen om jonge inwoners een alternatief qua wonen te bieden, alternatieven die er nu niet zijn,” vindt Ferry van der Koelen uit Hoogblokland. Ondernemer Pieter Kros stelt voor om vrije kavels te maken aan de kant van Meerkerk. Hij denkt dat er best wat dorpsgenoten net als hijzelf zitten te wachten op vrije kavels. Tot zover het voorproefje van ideeën. Op 7 september is iedereen vanaf 19.30 welkom in Betondak om zijn of haar idee te geven.

Betondak-idee-informatie-avond